Review: Makeblock mBot Ranger

Anul trecut am fost contactat de cei de la Makeblock pentru a face un review la noul lor kit de robotică denumit mBot Ranger. Am primit kitul și m-am apucat de făcut review pe intorobotics.com.

Prețul pentru un astfel de kit este de 1,100RON la eMag. Este un preț rezonabil dacă îl comparăm cu Lego Mindstorms EV3 care se găsește la un pret cu aproximativ 900RON mai mult.

Să construiești un robot din metal este o bătaie de cap foarte mare și ai nevoie de o întreagă colecție de scule. mBot este o platformă metalică gândită pe sistemul modular. Cu alte cuvinte, o platformă care poate lua o varietate de forme folosind aceleași componente și piese. Oricare din roboții construiți cu mBot Ranger poate fi controlat cu un smartphone sau tabletă printr-o conexiune Bluetooth.

Makeblock mBot Ranger

Makeblock mBot Ranger

De bine și de rău

De bine

  • o platformă bine construită, focus pe detalii;
  • ușor de asamblat;
  • componente metalice de calitate care nu se zgârie usor;
  • posibilitatea de a modifica și adăuga componente;

De rău

  • dacă vrei să schimbi bateriile, trebuie neapărat să ai cu tine cheia care vine cu kitul. Dacă ești în parc și ai uitat cheia acasă, degeaba ai baterii de schimb;
  • am avut ceva experiențe neplăcute cu firmware-ul MeAuriga. Am avut o multitudine de erori în timpul instalării în Arduino IDE;

Ce găsiți în cutie

Când o să desfaceți cutia, nu o să înțelegeți nimic din ce este acolo. O grămadă organizată de piese, șuruburi, senzori, motoare, componente metalice și componenta inteligentă din tot kitul denumită de producători Me Auriga.

Lista completă o găsiți aici:

Ce găsiți în cutie

Ce găsiți în cutie

Me Auriga

Me Auriga

Me Auriga

Me Auriga este un bloc inteligent bazat pe placa Arduino Mega 2560. Aceasta are în părțile laterale o serie de cate 5 porturi pentru senzori și alte module care pot fi atașate robotului. În interiorul carcasei, printre altele, Me Auriga are integrat un senzor de temperatura, un giroscop, și un senzor de lumină. Conexiunea cu calculatorul se face printr-un port USB tip B, iar pentru alimentare folosește o mufă de curent continuu.

În partea de sus se găsește butonul care pornește și oprește robotul.

Șasiul
Șasiul este făcut din plăci de aluminiu găurite pentru a se potrivi cu alte plăci și pentru a adăuga senzori sau alte module. Kitul include toate componentele necesare pentru a construi toți cei trei roboți afișați pe una din lateralele cutiei.

Programare
Kitul mBot Ranger poate fi programat cu un program denumit mBlock sau cu Arduino IDE. mBlock este un program de grafică care include blocuri cu diverse funcții. Blocurile pot fi aranjate într-o schemă logică astfel încâ robotul să facă ceea ce descrieți prin blocurile de funcții. Cu toate că un astfel de program grafic este proiectat pentru copii, trebuie să recunosc că sunt total depășit și nu am avut curajul să îl folosesc până acum. În schimb am folosit IDE-ul Arduino.

Control
Oricare din cei trei roboți pot fi controlați manual printr-o conexiune de tip Bluetooth cu un dispozitiv de tip Android sau iOS. De asemenea, cu un pic de experientă, puteți programa robotul să detecteze și să ocolescă obiectele din calea sa automat, fără nicio intervenție.

Cei trei roboți
Kitul include toți senzorii și componentele necesare pentru a construi următorii roboți:

  • Off-Road Land Raider – robot tank pentru teren accidentat;
  • Dashing Raptor – robot de curse cu trei roți;
  • Self-Balance Nervous Bird – robot care se balansează singur;

Să nu uit, kitul vine cu o șurubelniță și o cheie pentru piulițe. Când am construit roboții, am încercat instrucțiunile găsite aici.

Robotul de curse cu trei roți

După ce am desfăcut cutia, am tras aer în piept și am început să construiesc roboți. Primul a fost robotul de curse cu trei roți. Mi-a luat undeva la 40 de minute să îl termin, iar instrucțiunile mi-au fost de mare folos.

În această fază de testare a kitului, nu am adaugat nicio linie de cod în Me Auriga. Am testat rapiditatea de a pune componentele cap la cap pentru a face un robot funcțional. Mai jos este și rezultatul.

Dashing Raptor – robot de curse cu trei roți

Dashing Raptor – robot de curse cu trei roți

Robotul tank pentru teren accidentat

Aici m-am distrat maxim. De fapt, la robotul tank vroiam sa ajung încă de când am desfăcut kitul. Pentru că aveam ceva experiență de la prima asamblare, robotul tank l-am construit în aproximativ 30 de minute. I-am adăugat doar senzorul ultrasonic având în vedere că am vrut să construiesc un robot autonom care să ocolească obstacolele.

Am folosit instrucțiunile din acest link și am scris sketch-ul Arduino. Mai jos este rezultatul. Robotul autonom se mișcă destul de bine dacă bateriile sunt încărcate.

Concluzie

Kitul mBot Ranger nu m-a dezamăgit deloc. Îmi place cât de bine este construit și cât de repede se mișcă când bateriile sunt încărcate. După ce m-am jucat și cu alte kituri de roboți, chiar recomand acest kit pentru introducerea în robotică la un nivel de începător către mediu.

Leave a Reply

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.