Review: Cloud Rack Multi Chassis Tank (Versiunea Rescue)

Am folosit în proiectele mele doua tipuri de şaşiuri: de plastic şi metalice. Dacă un şaşiu de plastic îl pot construi acasă cu o imprimantă 3D, un şaşiu metalic este mult mai greu de făcut. Pentru o construi de la zero o platforma metalică aş avea nevoie de cel puţin un garaj echipat cu scule. Având in vedere că locuiesc la bloc, in apartament este exclus să îmi montez o menghină sau să folosesc ciocanul. Asa că am preferat soluţia cea mai simplă. Am cumparat o platformă metalică cu şenile. Platform “Cloud Rack Multi Chassis Tank” am achiziţionat-o din U.S. pentru că in România incâ nu este importată.

Cloud Rack Multi Chassis Tank combină elemente de acționare, senzori și componente electronice pentru a construi roboţi personalizaţi.

Review: Cloud Rack Multi Chassis Tank

Review: Cloud Rack Multi Chassis Tank

Plusuri:

 • Kit-ul vine asamblat şi include ustensilele necesare pentru a dezasambla sau a monta alte echipamente pe platformă;
 • Cele doua braţe sunt independent controlate şi pot fi folosite pentru a trece peste obstacole;
 • Construcţie solidă;

Minusuri:

 • Documentaţia aproape că lipseşte. Dacă nu aveţi experienţă în electronică, aproape ca este imposibil să o folosiţi;
 • Partea de sus a platformei are o multitudine de găuri care ar trebui să permită adăugarea de componente. Sunt aşa de prost aşezate încât nici componentele agreate de producator nu se potrivesc. Am încerat să folosesc driverul de motoare DAGU şi nu am reuşit să găsesc patru găuri care să se potrivească cu găurile driverului;

Specificaţii:

 • Şaşiu din aluminiu
 • Dimensiuni: 262 x 222 x 60mm
 • Greutate: 800g
 • Şenile pentru deplasare
 • Raport de transmisie:48:1
 • Motoare: 2 x DG01D (cu angrenaj metalic)
Ce primeşti in cutie
Componentele şi părţile primite in cutie

Componentele şi părţile primite în cutie

Cu un controler de motoare şi o placă Arduino UNO puteţi construi un robot pentru interior căt şi pentru afară. Dacă cumparaţi platforma, nu faceţi aceeaşi greşeala ca şi mine să cumparaţi controlerul de motoare de la DAGU. Ideea mea era să controlez robotul prin Bluetooth de pe smartphone. Controlerul DAGU părea alegerea perfectă pentru ca are microcontroller integrat si compatibil cu Arduino IDE. Pentru a programa controlerul de motoare DAGU, în Arduino IDE trebuie să selectaţi placa “Arduino NG or older”. Arduino NG nu mai este compatibilă cu librăria SoftwareSerial şi nu puteţi programa controlerul de motoare.

Hardware şi Design
Privire de ansamblu din interior

Privire de ansamblu din interior

Multi-Chassis Tank este o platformă care poate fi folosită atât in casă cât şi afară în parc. Cele doua braţe rabatabile permit platformei să treacă peste obstacole de până la 15 centimetrii. Platforma este destul de rezisentă pentru a rula pe teren accidentat şi rezistă la şoc. Rezistenţa la şoc am testat-o fără să vreau.

Cele doua braţe rabatabile sunt acţionate de un servo motor cu un cuplu de 13 Kg-cm.

Cele doua motoare cu angrenaj metalic acţionează toate cele patru şenile. Motoarele sunt destul de puternice şi pot împinge o greutate de 1,5-2 kilograme.

Concluzie

Platform Cloud Rack poate găzdui o multitudine de accesorii şi echipament pentru a construi roboţi inteligenţi. Asta dacă aveţi noroc şi nimeriţi găurile potrivite. Este bună pentru a construi un robot capabil să urce scări, să treacă peste obstacole sau sa meargă prin iarbă.

Leave a Reply

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.