Merită sau nu Intel Euclid?

După ce am citit mai multe articole despre Intel Euclid, am rămas surprins de entuziasmul creat în jurul produsului. LinuxGizmos, LiLiPuting, The Verge, Engadget, sunt doar o parte din publicaţiile online care au scris despre noul produs de la Intel, un produs creat pentru a construi roboți.

Însă, pentru a fi sigur că nu există un entuziasm fals, am făcut o analiză a kitului pentru a vedea dacă merită sau nu folosirea acestuia în proiecte de robotică. Concluzia este mai jos şi merită citită până la final.

Intel Euclid văzut din unghiuri diferite

Intel Euclid văzut din unghiuri diferite

Primul pas a fost să fac o listă cu avantajele şi dezavantajele kitului Euclid.

Avantaje:

 • are WiFi, senzor 3D, și alți senzori într-o casetă foarte mică
 • rulează Linux Ubuntu (nu este o surpriză)
 • rulează ROS Kinetic
 • este compatibil Arduino
 • Intel a lansat tutoriale pentru a face introducerea utilizatorilor în folosirea kitului
 • procesor dublu și de patru ori mai multă memorie RAM în comparație cu Raspberry Pi 3

Dezavantaje:

 • puține porturi pentru accesorii
 • nu are pini de intrare/ieșire pentru a atașa și alți senzori în afară de cei deja integrați
 • în aplicaţiile de interior, modulul GPS este inutil
 • produsul nu este modular. Îl foloseşti aşa cum este. Dacă doreşti să înlocuieşti o componenta hardware, ai nevoie de un expert sau de un service

Am strâns şi câteva întrebări fără răspuns:
Cu siguranţă vom afla răspunsul la următoarele întrebări în perioada de după lansarea oficială pe piaţă, însă până atunci:

 • cât de bine funcţionează RealSense ZR300 în aer liber cu lumină puternică?
 • poate fi înlocuită bateria internă de 3.8V şi 2000mAh?

Preţul plătit pentru Euclid versus cum se procedează astăzi:
Când se construieşte un robot care are nevoie de vizualizare 3D, GPS, WiFi, Linux, şi alţi câtiva senzori, se ia un kit 3D precum INTEL RealSense (~150USD), un modul GPS (~30USD), o placă Arduino (~7USD), şi se instalează Linux Ubuntu şi ROS pe un Raspberry Pi 3 (~90USD). Toate acestea au un preţ cumulat de aproximativ 277USD. Dacă adăugăm costul şi pentru alţi senzori şi o baterie, cel mai probabil vom atinge suma de 350USD. O sumă destul de apropiată de costul real al kitului Euclid care poate fi pre-comandat pentru o sumă de aproximativ 400USD.

Dacă depindem foarte mult de împachetarea componentelor folosite și de resurse hardware mai performante, Euclid este varianta de preferat. Dacă dorim să refolosim componentele în alte proiecte, varianta cu componente separate şi Raspberry Pi 3 este mai bună. Să nu uităm aici ceva foarte important şi anume comunitatea Raspberry Pi.

Concluzie

Intel Euclid este pentru profesioniști. Nu cheltui aproape 400USD pentru a construi un robot capabil să urmărească o linie. În schimb, vei cheltui mult mai mult pentru un robot care să navigheze autonom sau cu viziune computerizată. Având ROS, puteți folosi în același timp două sau mai multe module Euclid în același proiect. Într-un astfel de caz, puteți împărți taskurile rulând noduri ROS diferite pe fiecare modul Euclid în parte. Desigur, același lucru îl puteți face și cu Raspberry Pi.

Și ca să nu avem dubii ca Euclid este o altă încercare de a înlocui Raspberry Pi, primul este un produs de nișă care îl accepți sau nu așa cum este, în timp ce Raspberry Pi este un produs de dezvoltare pentru toți.

Leave a Reply

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.