Cum să construiești un robot controlat de la distanță

Partea frumoasă când bricolezi este că poți refolosi componentele de la un proiect la altul. Cu câteva cutii pline de senzori, drivere de motoare, și o gamă largă de kituri, mai lipsește o idee și ceva timp pentru a pune lucrurile cap la cap. Așa că am decis să fac combinații noi și să construiesc ceva nou.

Am ales să folosesc o telecomandă cu receiver, o platformă mobilă, și unul dintre cele mai puternice drivere de motoare de pe piață, și în același timp, cel mai puternic din propria colecție. Rezultatul este un robot controlat de la distanță.

Un astfel de proiect necesită cunoștințe de baza în electronică (ceva despre voltaj, amperaj, polaritate, utilizare fire electrice, lipire, etc.). Mai mult, este un proiect simplu care poate fi terminat în câteva ore.

În acest articol am să descriu componentele folosite, detaliile pentru a asambla componentele robotului, iar la final, o să vedeți cum am testat robotul prin propria bucătărie.

Componentele hardware folosite la proiect

 • telecomanda Flysky FS-T6-RB6 2.4GHz FS
  telecomanda de 2.4GHz și receptorul le-am găsit la un preț foarte bun pe eBay, undeva pe la începutul anului.
 • receptorul are 6 canale radio
  acesta a venit la pachet cu telecomanda.
 • platformă din aluminiu și roți din plastic
  kitul cu roți îl am de vreo doi ani și l-am luat în ideea că o să îl folosesc pe afară (în parc, pe stradă, etc). Până acum nu am ajuns să îl scot afară din casă. Motivele sunt următoarele: performanță slabă a motoarelor, roți dintr-un plastic casant, spațiu interior destul de mic, deci o expunere mai mare a componentelor care sunt montate în afara platformei.
 • driverul de motoare Sabertooth 2x25A
  îl am de anul trecut, și este un driver performant capabil să controleze motoare de curent continuu puternice. Motoarele de pe platforma folosită în acest articol sunt de 6V și au un consum redus de energie.
 • baterie LiPo
  bateria este un Zippy de 7,4V cu două celule și o rată de descărcare de 20C.
 • fire de curent și scule
  am mai avut nevoie de câteva fire de curent, surubelnițe, și un pistol de lipit.
Componentele hardware folosite la proiect

Componentele hardware folosite la proiect

Cum să asamblezi electronica

Cum sa asamblezi electronica

Cum sa asamblezi electronica

Partea aceasta este probabil cea mai importantă din tot tutorialul. Aici am să fac o descriere a conexiunilor dintre receptorul de 6 canale, driverul de motoare, motoare, și baterie.

Așa cum se vede în imaginea alăturată, doar două din cele șașe canale ale receptorului sunt folosite. Canalul unu este conectat la intrarea S2, iar canalul 2 este conectat la intrarea S1 a driverului de motoare.

Alimentarea receptorului se face de la driverul de motoare, mai exact de la ieșirile 5V și 0V.

Ieșirile M1 sunt conectate la două dintre motoarele de curent continuu, iar ieșirile M2 sunt conectate la celelate motoare ale platformei.

Plusul de la baterie îl conectăm la borna plus(+) a driverului de motoare, iar borna minus(-) a bateriei la borna minus(-) a driverului de motoare.

Huh, într-un final am terminat de făcut legăturile așa cum am descris mai sus.

Sunt unele detalii care trebuie să le menționez. Este vorba în special de driverul de motoare care are o serie de comutatoare folosite la setarea modului de funcționare, și un comutator special pentru bateriile de tip LiPo.

Cum am configurat driverul Sabertooth
Oricare dintre driverele Sabertooth vine cu un set de șașe comutatoare. În funcție de modul de folosire, cu o telecomandă sau cu un microcontroller, utilizatorul trebuie să schimbe comutatoarele în poziția corectă.

Comutatorul 3 este pentru baterie și este pe OFF. Pentru că folosesc baterie LiPo, driverul are grijă și protejează bateria pentru a rezista la un număr cât mai mare de cicluri de încărcare/descărcare.

Comutatoarele 2,4 și 6 sunt pe ON.

 • Comutatorul 2 pus pe ON – este pentru semnalul de intrare de tip analog.
 • Comutatorul 4 pus pe ON – este pentru modul telecomandă.
 • Comutatorul 6 pus pe ON – dacă semnalul cu telecomanda este întrerupt, driverul oprește motoarele ca o măsură de siguranță.
Comutatoarele 2,4 și 6 sunt pe ON

Comutatoarele 2,4 și 6 sunt pe ON

Driverul Sabertooth este conectat la receptor și interpretează fiecare semnal primit de la telecomandă. Acesta variază rotația motoarelor în funcție de semnalul primit, cu alte cuvinte, pot controla robotul să meargă în orice direcție doresc.

Testarea robotului

Leave a Reply

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.