Ar trebui să ne fie frică?

Doua rapoarte – UN și Banca Mondială – același rezultat:

The report explains that, “The increased use of robots in developed countries risks eroding the traditional labor-cost advantage of developing countries.” It cites another report from the World Bank that states: “The share of occupations that could experience significant automation is actually higher in developing countries than in more advanced ones, where many of these jobs have already disappeared.” This means that low-skill jobs in developing countries are more vulnerable since these jobs could also be done by robots, thus displacing human low-skill labor in these countries. This translates to about “two thirds of all jobs” developing countries might lose to automation.

Ideea este că roboții vor înlocui două treimi din forța de muncă în țările în curs de dezvoltare. România este una dintre țările care sunt incluse în această categorie.

În raport sunt date și câteva soluții care pot reduce efectul unei robotizări agresive.

  1. Prima ar fi digitalizarea și un învățământ dezvoltat. Digitalizarea o îndeplinim cu succes. La partea cu învățământ dezvoltat avem foarte mult de lucru.
  2. A doua soluție este introducerea unui venit minim garantat. Bineînțeles, un venit care să permită un trai decent și nu un trai de subzistență. Ajutorul social este un astfel de ajutor care permite un trai de subzistență, însă nu este suficient pentru a asigura unei familii posibilitatea de a continua educația copiilor.

Leave a Reply

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.