8 tutoriale pentru rezolvarea problemelor și îmbunătățirea performanței senzorului HC-SR04

A fost o perioadă, nu cu mult timp în urmă, când trebuia să plătiți sute de RON pentru un senzor capabil să detecteze obstacole. Acum, prețul mediu de vânzare a scăzut la doar câteva zeci de RON, iar senzorul ultrasonic HC-SR04 este cel mai bun exemplu.

Acest senzor ultrasonic poate fi achiziționat la un preț de aproximativ 6 RON pe robotesc.ro.

Senzorul oferă măsurători destul de precise la o distanță cuprinsă între 3 centimetrii și 4 metrii.

Din păcate senzorul mai întoarce rezultate eronate. Aceste rezultate eronate pot fi tratate într-un fel sau altul. Mai jos am făcut o listă de opt tutoriale care tratează cele mai frecvente probleme sau îmbunătățesc caracteristicile senzorului HC-SR04.

 1. Repair faulty HC-SR04 ultrasonic sensor (solve erratic no-readings problems)
  Uneori, acești senzori ieftini dau erori total aleatoriu, apoi lucrează din nou, și așa mai departe. În acest tutorial, veți învăța cum să le remediați prin adăugarea unui rezistor de 10K pe pinul de trimitere.
 2. Spread Spectrum Phased Array Sonar
  În acest tutorial, Graham Chow ne arată cum să modificăm doi senzori cu ultrasunete HC-SR04 pentru a construi un spectru larg de detectare.
 3. Making a better HC-SR04 Echo Locator
  Când senzorul HC-SR04 nu are obstacole în față sau când obstacolele sunt din material care nu reflectă undele ultrasonice, acesta returnează 0 sau rezultate eronate. Puteți afla din acest tutorial cum să corectați problemele de ecou fals și să faceți mai precis senzorul HC-SR04.
 4. Improve Ultrasonic Range Sensor Accuracy

  Precizia unui senzor ultrasonic depinde de temperatura mediului ambiant. Deci, dacă aveți nevoie de precizie, trebuie să aplicați principiul conform căruia sunetul se deplasează prin aer cu viteze diferite, în funcție de temperatură. Acest tutorial vă arată cum să aplicați acest principiu și să calculați distanța folosind temperatura ambientală.

 5. Hack an HC SR04 to a 3 pin sensor
  Senzorul HC-SR04 utilizează un pin pentru Trigger și unul pentru Echo. Deci, trebuie să utilizați doi pini ai microcontrolerului pentru a măsura distanța detectată de senzor. În acest tutorial, puteți afla cum să utilizați numai un singur pin al senzorului HC-SR04 pentru a calcula distanța detectată de senzor.
 6. Ultrasonic sensor comparison: HC-SR04, PING, Maxbotix
  Senzorul HC-SR04 nu este cel mai precis senzor ultrasonic de pe piață. Ei bine, este foarte departe de asta. Dar în acest articol, autorul îl compară cu alți doi senzori ultrasonici și oferă o scurtă trecere în revistă a diferențelor și cum ar trebui să arate programul care citește valori pentru senzori.
 7. Long Range Ultrasonic Distance Sensor
  Senzorul HC-SR04 face măsurători între 2 cm și 400 cm. Aveți cel puțin o opțiune de a crește raza de măsurare a senzorului. Metoda care mărește raza de măsurare folosește o tigaie de gătit pentru a reduce “câmpul vizual” (FOV) al senzorului. În acest experiment sa obținut o distanță măsurată de 9,24 metri.
 8. Arduino Radar Project
  Puteți construi sute de proiecte folosind senzorul HC-SR04. Acest radar DIY este unul dintre ele.

Leave a Reply

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.